Νησιώτικη και...Reggae!



Εχω πει πολλές φορές πως η Μουσική είναι "μία, ομοούσιος, ενιαία κι αδιαίρετη" (χρησιμοποιώντας...θεολογική ορολογία (!) για να το τονίσω), όσα διαφορετικά πρόσωπα έκφρασης κι αν μας παρουσιάζει.
Από ό,τι φαίνεται, οι συνθήκες που επικρατούν σε μια περιοχή, όπως κλιματικές κ.α., παίζουν σημαντικό ρόλο στην σύνθεση την ενορχήστρωση, και στο τελικό άκουσμα. Αυτό βέβαια υποστηρίζουν και διάφορες έρευνες σχετικές.
Το πιο καταπληκτικό όμως είναι, όταν αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιώνονται στην πράξη με τον πιο απλό και εμπειρικό τρόπο, ειδικά όταν πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται κάποιες χιλιάδες χλμ. μακριά μεταξύ τους... Όταν ένας κυρίαρχος εξωτερικός παράγοντας είναι κοινός και για τα δύο μέρη, τότε η επίδρασή του στην μουσική που φτιάχνεται, είναι το ίδιο μεγάλη και για τους δύο τόπους και δεν μπορεί κάποιος, παρά να διακρίνει ομοιότητες ακόμα κι αν πρόκειται για λαούς με διαφορετική κουλτούρα (από την οποία βέβαια θα υπάρχουν και διαφορές στο στυλ, την θεματολογία, το ύφος κλπ) και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Στο..."ψητό" τώρα! Πάντα όταν ακούω κάποια τραγούδια νησιώτικα, ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιείται σαντούρι, έχω την αίσθηση πως ακούω κατρακύλισμα θαλασσινού νερού πάνω στα βότσαλα, καθώς πισωγυρίζει το κυμοθάλασσο, ενώ σε κάποιες μουντές, μπάσες συνοδείες του, μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα του μπουρινιού που απειλεί να ξεσπάσει.
Κάτι ανεβοκατεβάσματα του βιολιού πάλι, θυμίζουν το κουλούριασμα των κυμάτων, άλλες πάλι φορές, οι μακρόσυρτοι συριγμοί του, φέρνουν στον νου τον δυνατό, φρεσκαρισμένο αέρα που σαρώνει το πέλαγος.

Πάντα, επίσης, όταν άκουγα Reggae ένιωθα μια..."δροσιά" και μόλις άρχισα να το σκέφτομαι πιιο προσεκτικά είδα ότι αυτό δεν είναι τυχαίο: Το χοροπηδηχτό του μπάσου, ο ήχος των κρουστών, μέσα στο γενικότερο ύφος, δεν υπάρχει περίπτωση να μην παραπέμπει σε θάλασσα. Δεν είναι μόνο ότι πατρίδα της ρέγκε είναι νησί, δεν είναι μόνο ότι εξ` αιτίας αυτού συνηθίζεται να ακούγεται η reggae και να χορεύεται στις διακοπές συνδέοντας νοερά τις αμμουδιές του Αιγαίου με τις τροπικές παραλίες της Jamaica. Eίναι που ο ήχος της ο ίδιος "μυρίζει" θάλασσα...

Είναι που και των δυο ειδών οι ήχοι (με διαφορετικό στυλ αλλά) μυρίζουν θάλασσα....








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου