"Διχασμένος" ή... "Ελεύθερος"??

Οταν κάποιος δεν έχει την δυνατότητα να "κατηγοριοποιήσει" κάποιον άλλον, να τον εντάξει σε έναν απολύτως συγκεκριμένο χώρο (πχ ιδεολογικό κλπ), τότε πολύ συχνά καταφεύγει στον χαρακτηρισμό του ως "διχασμένου" κλπ. Το ενδεχόμενο να ερευνά κάποιος για την ουσία, την αλήθεια,"περιδιαβαίνοντας" και μελετώντας πολλές και ποικίλες θέσεις και απόψεις, και να κρατάει τις, κατ` αυτόν, ορθότερες και αυτές που είναι πιο κοντά στον τρόπο που θεωρεί εκείνος τα πράγματα, δεν περνάει από το μυαλό αυτών των..."διανοιών"!!

Το ενδεχόμενο να ενδιαφέρει κάποιον το (όποιο) αληθές γεγονός, πολύ περισσότερο από το να επιβεβαιώσει την ιδεολογία ή το ιδεολόγημα το δικό του, δεν περνάει ούτε και αυτό από το μυαλό του...κρίνοντος!

Υπάρχει όμως και το άλλο ενδεχόμενο: Εκτός από το ιδεολογικό μονοδιάστατο αυτού που κρίνει έτσι (αποδεικνύοντας έτσι πως αυτός όντως είναι "ταξινομημένος"), η τάση των ανθρώπων να "ταξινομούν" τους άλλους (ντε και καλά) ίσως να οφείλεται σε έναν μαζικό κοινωνικό...ψυχαναγκασμό (!)
Μια γενικευμένη κοινωνική ψυχαναγκαστική...νεύρωση!!!

Και ο φερόμενος ως "διχασμένος" να είναι τελικά ο πραγματικά...ελεύθερος!!!

2 σχόλια:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ!
ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ!
ΠΑΝΤΩΣ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ;

 

Dromea καλησπέρα! "ελεύθερος" εννοώ μόνο από την άποψη που αναφέρω: Οχι ενταγμένος σε μια ιδεολογική φόρμα, η οποία να είναι ο μόνος οδηγός του για να εξηγεί το καθετί.
Από ιδεολογικής άποψης δλδ. και μόνο...
Τώρα το "ελεύθερος" γενικώς....οντως είναι μεγάλη κουβέντα..!
Και σηκώνει ακόμα μεγαλύτερη!!

Ευχαριστώ.

 

Δημοσίευση σχολίου