Περί Αλήθειας...

Ο άνθρωπος έχει μια περίεργη σχέση με την αλήθεια. Ποια αλήθεια θα μου πεις?
Σωστή ερώτηση! Την φιλοσοφική πλευρά της, και τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί περί αλήθειας στους αιώνες που πέρασαν?

Είναι μεγάλο και ενδιαφέρον το θέμα αν ιδωθεί από όλες τις δυνατές πλευρές.
Αλλά θα περιοριστώ στην αλήθεια ως πραγματικότητα των γεγονότων. Που περιέχουν δηλαδή αυτό που τα κάνει αναπόφευκτα πραγματικά και άρα υπαρκτά.

Η σχέση του ανθρώπου με αυτού του είδους την αλήθεια, δεν είναι και η καλύτερη...
Οι περισσότεροι, αντί να μας ενδιαφέρει αυτή καθαυτή η αλήθεια, περισσότερο μας ενδιαφέρει να αποδείξουμε πως η δική μας άποψη, θέση, ιδεολογία είναι η αληθινή.
Δηλαδή να αποδείξουμε ως υπαρκτή την δική μας αλήθεια. Νομίζοντας πως η ίδια η αλήθεια είναι κάτι που μπορούμε να...υποτάξουμε στις δικές μας, ατομικές, υποκειμενικές ιδέες και αντιλήψεις! Αυτό δεν δημιουργεί μόνο έναν αντιπαραγωγικό (ως προς την γνώση) εγωϊσμό, αλλά είναι πλέον εύκολο να δημιουργήσει μια παρεκτροπή προς διάφορους φανατισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση δημιουργεί ανθρώπους με περιορισμένο ορίζοντα όσον αφορά την αναζήτηση, ανθρώπους που σταματάνε να ερευνούν επειδή "κατέχουν την αλήθεια" (στην ουσία νομίζουν πως ΟΛΗ η αλήθεια βρίσκεται στην...κοσμοθεωρία τους!). Στην χειρότερη, ανθρώπους που μισούν πολλές φορές τους άλλους ανθρώπους, ή μάλλον τις "αλήθειες" των άλλων ανθρώπων, τις ιδέες και απόψεις τους, επειδή απλά είναι πεπεισμένοι πως η δική τους και μόνο αλήθεια είναι...υπαρκτή, και συνεπώς τών άλλων τις αντιλήψεις τις θεωρούν όχι μόνο ψεύτικες, αλλά και επικίνδυνες ακόμα και...απειλητικές! Τέτοιου είδους στάσεις δημιουργούν με την σειρά τους, κι άλλα επακόλουθα. Να γίνεται ο άνθρωπος, που σκέφτεται έτσι, απόλυτος, μα και επιθετικός (ως παρεκτροπή), για να επιβάλλει την δική του..."αλήθεια" ως κυρίαρχη.

Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ως γενικευμένο φαινόμενο δεν αφορά μόνο συγκεκριμένων κατηγοριών ανθρώπους (μορφωτικά, κοινωνικά, κλπ) αλλά εκτείνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες...

Θα συνεχίσουμε όμως στην επόμενη ανάρτηση, γιατί δεν μου αρέσουν οι πολύ μεγάλες αναρτήσεις...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου