Κάποτε μια Επανάσταση...

Κάποτε σε μια μεγάλη και ισχυρή αυτοκρατορία κάποια μερίδα σκλάβων άρχισε να σκέφτεται το ενδεχόμενο της ελευθερίας. Ηδη κάποιος που μίλησε για το τι πετυχαίνει "όποιος ελεύθερα συλλογάται" και πίστευε πως "κάλλιο είναι μιάς ώρας ελεύθερη ζωή...", είχε προδωθεί από τους υπαλλήλους του τότε κατεστημένου, και είχε θανατωθεί. Κάποιος...Ρήγας Βελεστινλής που από κάποιος είναι τώρα πια Ο ΡΗΓΑΣ μια ολόκληρης ιδέας.

Αυτοί λοιπόν οι ξυπόλητοι και άοπλοι ραγιάδες άρχισαν να σκέφτονται ένα μέλλον χωρίς δουλεία, ένα μέλλον που να είναι δικό τους και μόνο.
Ξαφνικά, και εκεί που ήταν βυθισμένοι στο μαύρο σκοτάδι, άρχισαν να τους πλησιάζουν διάφοροι, και να τους λένε πως, είναι απόγονοι ηρωικών προγόνων. Κάποιοι Φιλέλληνες που δεν πίστευαν πως το αρχαίο μεγαλείο είχε χαθεί για πάντα. Και όταν άρχισαν να μαθαίνουν για τα κατορθώματα των προγόνων θέλησαν να γράψουν κι αυτοί μια ηρωική σελίδα και να λευτερωθούν από αυτούς που τους δυνάστευαν. Τα εμπόδια πολλά. Μα η δίψα μεγάλη. Και έτσι το όνειρο έγινε πραγματικότητα απέναντι σε πάνοπλη αυτοκρατορία.

Στο εσωτερικό υπήρχε θέληση και πίστη για τον αγώνα και ένας κατακτητής ισχυρός. Στο εξωτερικό, στην Ευρώπη, υπήρχε το ρεύμα του φιλελληνισμού, που ήταν ΛΑΪΚΟ, και κυβερνήσεις ευρωπαϊκές που εξέφραζαν το κατεστημένο, και ήταν εχθρικές στο ενδεχόμενο της επανάστασης... Οι λαοί της ευρώπης ήταν που ανάμεσά τους διαδόδηκε το φιλελληνικό ρεύμα και όχι τα κράτη... Και πολλοί από αυτούς τους φιλέλληνες (στην ουσία Ελληνες για μένα) ήρθαν εδώ και έπεσαν στο πεδίο της μάχης για την ιδέα τους!

Ολοι μαζί αυτοί επανέλαβαν Θερμοπύλες, και θα το ξαναέκαναν πολλά χρόνια αργότερα απέναντι σε άλλον ένα πάνοπλο εισβολέα το 1940. Αποδεικνύοντας πως ο καθένας είναι αυτό ακριβώς που πιστεύει ότι είναι, και βγάζοντας άκυρο οποιονδήποτε "Φαλμεράυερ" ήθελε να τους...προσδιορίσει!

Η επανάσταση ήταν μια πραγματική επανάσταση αλλά οι ισχυροί και βολεμένοι της εποχής ταυτισμένοι με την τουρκική κυριαρχία και σε...πολύ καλές σχέσεις μαζί της, ήταν φυσικό να την δουν σαν...απειλή και να ενεργοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί για την αποτροπή της, αφού κινδύνευαν να διαταραχτούν οι..."ισορροπίες"...

Οι ισχυροί του τότε προσπάθησαν να το εμποδίσουν, και οι ισχυροί του σήμερα προσπαθούν διαστρέφοντάς το, να το παρουσιάσουν σαν κάτι άλλο από αυτό που ήταν...
Υπάρχουν αρκετές κινηματογραφικές ταινίες που παρουσιάζουν τους Ελληνες ως απλούς δολιοφθορείς της...έννομης Οθωμανικής τάξης.! Γιατί βέβαια πολύ θα ήθελαν να παρουσιάσουν τον επαναστατικό στρατό ως έναν μέγα επεκτατικό, ιμπεριαλιστικό, επιθετικό στρατό, αλλά δεν τους βγαίνει! Κι αυτό, γιατί είναι αποδεδειγμένο ιστορικά πως ήταν σχεδόν άοπλοι οι εξεγερμένοι, και έτσι το μόνο που τους μένει είναι να παρουσιάσουν τους επαναστάτες ως μια εγκληματική ομάδα.

Θέλουν κάποιοι να εξηγούμε τα πράγματα γενικώς με τον τρόπο που μας υποδεικνύουν αυτοί.
Μα πάντα αυτός ο ξεσηκωμός, δεν θα είναι μόνο εθνικός ξεσηκωμός,αλλά θα συμβολίζει τον γενικότερο αγώνα του ανθρώπου, και την αντίσταση του κατατρεγμένου προς τον δυνάστη όπως ακριβώς το είπε ο μεγάλος Ρήγας:"Οταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του, και το πλέον απαραίτητο από όλα τα χρέη του...".

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου