"Είναι ανάγκη να χτυπηθούμε? "Είναι πολλά τα λεφτά..."

Πώς μου`ρθε τώρα και μένα να ασχοληθώ με το χρήμα τέτοιες μέρες; Ξέρω και γω; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου! Η μάλλον όχι. Ένας ψυχολόγος θα μπορούσε, ίσως, να μας αποδείξει ότι όλες οι σκέψεις εξηγούνται αν αναλυθούν ως αποτελέσματα συνειρμών: Ανάσταση έρχεται, λίγα ψώνια παραπάνω, λιγο φαγητό παραπάνω, η αγορά του προορισμένου για τη σούβλα κρέατος, τα μεζέδια, τα λεφτά που είναι λίγα ή καθόλου, οι χαμηλοί μισθοί, να`σου και η οικονομική κρίση κι`ήρθε κι`έδεσε το...γλυκό! Οπότε επίκαιρος είμαι!
Οικονομική κρίση λοιπόν. Ναι είναι αυτό που ξαφνικά, σε λίγους μήνες ή κανένα χρόνο το πολύ, οι μετοχές χάνουν την αξία τους, οι επενδύσεις σταματούν, οι απολύσεις...αρχίζουν, και το χρήμα ακριβαίνει και...εξαφανίζεται! Εδώ το χρήμα, εκεί το χρήμα, πού μετέβη το...ρευστόν;
Το ψάχνουμε και δεν το βρίσκουμε, το δουλεύουμε και δεν το παίρνουμε, το παίρνουμε και δεν μας...φτάνει! Το φέρνουμε από δω, το πάμε από κει, κόβουμε το ένα, κόβουμε το άλλο, αλλά γιατρειά δεν βλέπουμε!
Τι είναι όμως αυτή η οικονομική κρίση και γιατί και πώς προκαλείται; Θα χρειαστούμε πλήθος οικονομικών αναλυτών όλων των ειδικοτήτων και γνώσεων για να πάρουμε μια γεύση προσέγγισης του θέματος, αλλά αναπόφευκτα με αυστηρά ειδικούς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς, και...ακαταλαβίστικους για τους πολλούς από εμάς (αλλά άμεσα θιγόμενους!) όρους!
Ακόμα κι`έτσι όμως θα μπαίνανε στην ουσία του θέματος έστω και αν όλοι μας τους καταλαβαίναμε; Τις προθέσεις αυτών που ηγούνται της παγκόσμιας οικονομίας, γιατί κάποιοι ηγούνται δεν γίνεται αλλιώς, ποιός θα μπορούσε να μας τις αναλύσει, αν τις γνωρίζει, η αν μπορεί να τις διαισθανθεί; Δηλαδή καταλαβαίνουμε όλοι ότι ένα τέτοιο ερώτημα ζητάει και άλλου είδους απαντήσεις πέρα απο τις καθαρά οικονομοτεχνικές. Από αυτά που κατά καιρούς έχω διαβάσει και πληροφορηθεί για τέτοια θέματα, έχω πεισθεί ότι καμμιά οικονομική κρίση δεν ήταν τυχαία, δηλαδή καθορισμένη από καθαρά οικονομικές συγκυρίες, αλλά τεχνητά δημιουργημένες, με σκοπό βέβαια, την εξυπηρέτηση οικονομικών και εξουσιαστικών συμφερόντων παγκοσμίως. Με τελικό στάδιο την "ακρίβεια" του χρήματος και εξαφάνιση της ρευστότητας από τις αγορές και τους εργαζόμενους. Και την, από θέση ισχύος ,επιβολή σκληρών χρηματοπιστωτικών όρων που αλλάζουν τα δεδομένα στον δανεισμό του χρήματος, προς όφελος, εννοείται, των τραπεζιτών, διεθνών και...εγχωρίων!
Απώτερος σκοπός; Μα με κάθε μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, κερδίζεται κάθε φορά και ένα κομμάτι από τον παγκόσμιο πλούτο από τους ηγέτες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας!
Επίτηδες χρησιμοποιώ τόσο κουραστικά τον όρο "παγκόσμιος" και παράγωγά του για να θυμηθούμε όλοι ότι έχει ξεφύγει πλέον από το κάθε κράτος ο ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος, το οποίον κράτος έχει γίνει πια μια...συνοικιακή αγορά που δεν μπορεί να θέσει κανόνες!
Και μη θελήσει κάποιος να μου πεί ότι υπήρξαν παγκόσμιοι κολοσσοί που κατέρευσαν, γιατί οι πραγματικοί κολοσσοί είναι εκεί αλώβητοι και θα τους δούμε στο μέλλον να...επαναδραστηριοποιούνται!!! Όπως π.χ. κάποιος τέτοιος οργανισμός αντέχει ακόμα από το κραχ του `29 (!) και έχει μάλλιστα και πρωταγωνιστικό σήμερα ρόλο! Το θέμα όμως είναι τι μπορούμε εμείς οι πολλοί να κάνουμε, που είμαστε και τα πιο εύκολα θύματα;
Αφού δεν είναι δυνατόν να είμαστε εκεί όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, αφού δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πρόσωπα, και προθέσεις, και άρα αναγκασμένοι να ακολουθούμε τις εξελίξεις (δυστυχώς), το μόνο που μένει, και είναι πολύ σημαντικό, είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, και έστω να κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Να βλέπουμε δηλαδή ποιός εν τέλει είναι αυτός που ωφελήθηκε μετά από μια τέτοια οικονομική καταστροφή, έστω εκ των υστέρων. Λίγο ψάξιμο και μελέτη πίσω από τα γεγονότα θέλει.

Ειναι πολύ σημαντικό να μην υποτιμήσουμε την μοναδική μας αυτή δυνατότητα.
Ισως και την Μοναδική μας ευκαιρία να περισώσουμε κάτι για τα παιδιά μας, των οποίων το μέλλον υποθηκεύουμε με την τόσο εύκολη, ηλίθια, και χωρίς αντιστάσεις, θυματοποίησή μας...

Α!! Ξέχασα. Καλή Ανάσταση...γενικώς!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου