Ελαιόλαδο Ελιά Ελλάδα




Ελιά που τρώγεται αμέσως μόλις την κόψουμε από το δένδρο!

Σε κατοίκους πολλών ελαιοπαραγωγικών περιοχών ίσως φανεί σαν ανέκδοτο σε κάποιους άλλους όμως έστω και λίγους θα είναι μια ευχάριστη υπενθύμιση.
Εκεί λοιπόν που μαζεύεις τις ελιές τις μελανές,μαύρες ή πράσινες,ξαφνικά βλέπεις μια κατάξανθη που οταν τη χτυπάει ο ήλιος μοιάζει με ακατέργαστο χρυσό(αν και θα μπορούσε να είναι πραγματικά χρυσοφόρα αλλά δυστυχώς λείπουν βασικές πρωτοβουλίες).
Ετσι λοιπόν μόλις την πιάσεις και την κρατήσεις για λίγο να την περιεργαστείς αν είναι η πρώτη σου φορά,είναι έτοιμη "προς βρώσιν"χωρίς καμμία μα καμμία διαδικασία!
ούτε ξεπίκρισμα ούτε άλμη για καποιους μήνες ούτε τίποτα!
Δεν μού είναι δυστυχώς εύκολο να περιγράψω τη γεύση της καθώς δεν μοιάζει με κάτι άλλο εξ`ου και η μοναδικότητά της.
Αλλά μπορώ να πω οτι είναι πολύ νόστιμη που σε"ακραίες" γευστικά περιπτώσεις μπορεί να έχει μια ελαφριά γλυκύτητα. Το όνομα αυτής; Χαμάδα!
Ποιός ευθύνεται γι`αυτό το φαινόμενο;Ενας μύκητας που αρέσκεται,όπως φαίνεται,σε
συγκεκριμένες τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες και δραστηριοποιείται κυρίως στην ντόπια ποικιλία ελιάς. Εκτός από τη Σάμο υπάρχει σε δυο-τρία ακόμα νησιά λίγο πιο παραλλαγμένη εμφανισιακά. Οι εμπειρικές γνώσεις θεωρούν ως ιδανικές προυποθέσεις
"χαμαδιάσματος" της ελιάς την βροχή το Σεπτέμβριο πρίν η ελιά ωριμάσει αφού η διαδικασία για να"ξανθίσει" ξεκινάει όταν ειναι ακόμα πράσινη. Μετά από τις κατάλληλες χρονικά βροχές χρειάζονται αρκετές ηλιόλουστες μέρες. Αυτό που συζητείται τα τελευταία χρόνια είναι ότι με την χρήση των χημικών λιπασμάτων τείνει να εξαφανιστεί η χαμάδα δυστυχώς. Βέβαια αυτό θέλει την απαραίτητη έρευνα για να επιβεβαιωθει. Εγώ απλά από προσωπική εμπειρία να προσθέσω οτι φέτος σε κτήμα που δεν μπαίνει λίπασμα βρήκα πάρα πολλές χαμάδες.
Τελικά η ελιά διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πολυτιμότερου δένδρου απ` την αρχή της ανθρώπινης ύπαρξης!..

1 σχόλια:

απο χαμαδες δεν ξερω
αλλα απο ελιες τσακιστες νομιζω τις λενε θελω να μαθω. μη χανεις λεπτο, ποιες γινονται, πως ακριβως γινονται και το σημαντικοτερο πως φυλασσονται.

 

Δημοσίευση σχολίου