Ο πιο καλός ο...δάσκαλος


Σαν σήμερα σαν σήμερα βαριά σε δέσαν σίδερα


Είπα σήμερα να καταπιαστώ με την πιο αγαπημένη μου Τέχνη τη Μουσική. Και ήθελα να ξεκινήσω αυτή την ενότητα με δύο λόγια για τον μεγάλο Γιώργο Ζαμπέτα. Αλλά αδυνατώ να καταλάβω τι σόι παιχνίδια παίζει ώρες ώρες αυτό που λένε τύχη,συμπτώσεις,ή ξέρω' γω πώς αλλιώς. Καθώς "σκάλιζα"για κάποια βιογραφικά του στοιχεία ανατρίχιασα όταν πληροφορήθηκα πως σαν σήμερα έφυγε από κοντά μας. Οπότε ούτως ή άλλως είναι επιβεβλημένη η αναφορά στη μεγάλη αυτή προσωπικότητα της ελληνικής μουσικής.
Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί έλληνες που να ασχολούνται με τη μουσική είτε ως ακροατές είτε ως συμμετέχοντες σ΄αυτή και να μην έχουν κατανοήσει το μέγεθος αυτού του χαρισματικού συνθέτη, καθώς το μπουζούκι στα χέρια του έβγαλε πρωτόγνωρα μαγικούς ήχους κρυστάλλινα καθαρούς,και οι συνθέσεις του ξεχείλιζαν από το απίστευτο ταλέντο του και την ευαισθησία της ψυχής του.
Προσωπική μου πάντως άποψη είναι ότι το έργο του δεν έχει εκτιμηθεί σε όλη του την έκταση και θα τολμούσα να πω ότι είναι αρκετά αδικημένος. Ταλέντο πολύπλευρο αλλά υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι τραγούδια του Ζαμπέτα είναι μόνο "Ο Αράπης","ο πιο καλός ο μαθητής",και γενικά μόνο τα απίστευτα χιουμοριστικά του. Δεν είναι όμως καθόλου έτσι. Ας πάρουμε όμως μια μικρή γεύση."Σταλιά σταλιά","τι γλυκό να σ`αγαπούν","Τα δειληνά","Ξημερώματα","Αγωνία","Αλήτη","Ηρθα κι' απόψε στα σκαλοπάτια σου","δεν έχει δρόμο να διαβώ","που πας χωρίς αγάπη","Σαν σήμερα-σαν σήμερα","Πάει πάει","Τι να φταίει",'Οταν θα λάβεις αυτό το γράμμα", είναι ένα ελάχιστο δείγμα από τα εκατοντάδες δημιουργήματά του,ερμηνευμένα από φωνές όπως της Μαρινέλας του Βοσκόπουλου,Καζαντζίδη,Μοσχολιού,Αλεξίου κλπ,και με στίχους μεγάλων στιχουργών όπως του Λευτέρη Παπαδόπουλου κλπ. Αλλά ο Γιώργος απλά είχε μεράκι γι`αυτό που έκανε και είχε τα τραγούδια του σαν παιδιά του,δεν ήταν "δημοσιοσχεσίτης" και η αγνότητά του δεν κατανοούσε τι θα πει"image making".
Ας αφήσουμε όμως δύο άλλους μεγάλους του ελληνικού τραγουδιού να επιβεβαιώσουν αυτά που μόλις αναφέραμε.
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος δήλωσε οτι "ο Ζαμπέτας ως συνθέτης χωράει μέσα στην πρώτη δεκάδα των μεγάλων μορφών του ρεμπέτικου και λαϊκού μας τραγουδιού. Ως μπουζουκτσής ήταν ο καλύτερος από την άποψη του προσωπικού ήχου,αλλά σαν σόουμαν ήταν μοναδικός.
Ένας καλλιτέχνης που αν είχε γεννηθεί στην Αμερική θαπρωταγωνιστούσε,πιθανότατα,στην παγκόσμια σκηνή!"
Όσο για τον χαρακτήρα του; Ο Δημήτρης Μητροπάνος είπε ότι "Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος ο οποίος με βοήθησε στο τραγούδι χωρίς να περιμένει κάτι".
Και εμείς απλά να του πούμε ότι πάντα η μουσική του θα ξυπνάει μέσα μας ο,τι πιο όμορφο έχουμε.
Σίγουρα από κάπου μας ακούει...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου