~Κηπουρική~

Αρχάριος στην Κηπουρική και στην Κηποτεχνία;;

Θα σας παραθέσω μερικά εύκολα βήματα για να κάνετε τον κήπο σας και το μπαλκόνι σας ακόμη πιο όμορφα!!! Πάρτε τον απαραίτητο εξοπλισμό ενός κηπουρού και ετοιμαστείτε για νέες δημιουργίες!!!



Φυτεύω, τα must που θα πρέπει να ξέρετε!!


Φύτεμα σε κήπο:


1. Επιλέγουμε το σημείο που θα τοποθετήσουμε το φυτό μας.

2. Σκάβουμε έναν λάκκο ανάλογο της διαμέτρου των ριζών του φυτού.

3. Αν το χώμα δεν είναι καλής ποιότητας προσθέτουμε στον πάτο της τρύπας μας λίγο λίπασμα ή λίγο χώμα καλύτερης ποιότητας από αυτό που ήδη έχουμε.

4. Αφαιρούμε την μπάλα του φυτού από το γλαστράκι και το τοποθετούμε στο λάκκο που έχουμε ήδη σκάψει.

5. Γεμίζουμε τον λάκκο με χώμα στα πλαϊνά να πάει παντού και πιέζουμε ελαφρά γύρω γύρω το φυτό μας και το επιπλέον χώμα.

6. Ποτίζουμε προσεκτικά και κάνουμε τυχόν διεργασίες πχ αν φυτέψαμε δέντρο ή αναρριχώμενο το στηρίζουμε, αφαιρούμε τυχόν κίτρινα φύλλα και του παρέχουμε την ανάλογη περιποίηση.



Φύτεμα σε γλάστρα:

1. Τοποθετούμε στον πάτο της γλάστρας μερικά σπασμένα κεραμίδια ή μικρές πέτρες για να μην κλείνουν οι τρύπες που φεύγει το νερό.

2. Τοποθετούμε λίγο χώμα περίπου να φθάσει έως και τα 2/3 της γλάστρας, αυτό το υπολογίζεις σύμφωνα με το φυτό(ανάλογα πόσο μεγάλο είναι), δλδ θέλεις όταν μπει το φυτό να είναι η αρχή των ριζών του στο σωστό ύψος της γλάστρας.

3. Βγάζουμε την πλαστική γλάστρα από το φυτό και το τοποθετούμε στην γλάστρα μας. Να είναι στο κέντρο της γλάστρας το φυτό.

4. Προσθέτουμε χώμα προσέχοντας να γεμίσουμε καλά τα κενά και να σκεπάσουμε τη "μπάλα" χώματος του φυτού.

5. Πιέζουμε ελαφρά το χώμα και γύρω γύρω από τις ρίζες/κορμό του φυτού και στη συνέχεια ποτίζουμε.

Αυτά ήταν μερικά απλά βήματα που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος κηπουρός!! Δοκιμαστείτε και κάντε το περιβάλλον σας πιο όμορφο, ξεχαστείτε και αποβάλλεται το στρες φτιάχνοντας τον δικό σας κήπο. Με αυτόν τον τρόπο θα πάψετε να ζηλεύετε τα όμορφα λουλούδια της γειτόνισσας!!!

6 σχόλια:

Αααααα κάποιος μπήκε στα χωράφια μου η μήπως έπρεπε να πω στον κήπο μου; Καλώς σας βρίσκω.
Καλή η ανάρτηση όμως έχω να προσθέσω πως προσθέτουμε οπωσδήποτε Τύρφη η περλίτη πριν φυτέψουμε την μπάλα. Προσέχουμε να μην σπάσουμε την μπάλα και επειδή συνήθως τα μεγαλώνουν σε ειδικά γλαστράκια το αφαιρούμε και αυτό γιατί στραγγαλίζει το φυτό.

 

Όχι καλέ δεν μπαίνω σε κανενός τον κήπο! Εξάλλου αυτό σπουδάζουμε καλέ άρα.?. Καλώς ήρθες Theogr!
Τώρα για την απαραίτητη χρήση του περλίτη και της τύρφης δεν θα συμφωνήσω αλλά ούτε και θα διαφωνήσω, ότι είναι απαραίτητη, κάθε έδαφος θέλει τα δικά του.
Για τα γλαστράκια είπα νομίζω ότι τα αφαιρούμε, δεν υπήρχε περίπτωση να τα βάλουμε και αυτά με το φυτό!!!
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου και περιμένουμε και άλλες! Καλώς ήρθες και πάλι!:)

 

Διαλέξατε ένα πολύ ωραίο αντικείμενο σπουδών και εύχομαι καλή πρόοδο. Όταν λες σπουδάζω να υποθέσω σε ανώτερο επίπεδο; Γεωπονική;
Συγγνώμη που δεν ήμουν σαφής. Δεν εννοούσα τα εξωτερικά γλαστράκια. Όταν παίρνουν μόσχευμα από ένα φυτό το τοποθετούν μέσα σε ένα πολύ μικρό ειδικό γλαστράκια, μετά όταν μεγαλώσει λίγο το φυτεύουν μαζί με αυτό σε ένα μεγαλύτερο. Όταν μεταφυτεύουμε συνήθως βγάζουμε μόνο το εξωτερικό γλαστράκι άλλα το μέσα επειδή δεν φαίνεται γιατί είναι καλυμμένο με το ριζικό σύστημα το αφήνουμε και αυτό είναι που κάνει την ζημία.

 

Theogr ευχαριστώ πολύ!!
Σπουδάζω σε ένα άλλο "κλάδο" της Γεωπονίας, που κατά κόρον ασχολούμαστε με τα εδάφη και τους υδάτινους πόρους αλλά και με τα φυτά:)
Αλλά εγώ κλίνω προς τους Υδάτινους Πόρους:P
Τώρα ότι γνωρίζω χαίρομαι να το μοιράζομαι, ακόμη μαθαίνω φυσικά!
Αααα μάλιστα αυτό εννοούσες για τα γλαστράκια!!

Υ.Γ μην μου μιλάς στον πληθυντικό εγώ θα έπρεπε να το κάνω αυτό! Καλή σου μέρα και περιμένουμε και τις δικές σου πινελιές στο blog!

 

αν ο μπαμπας μου μπορουσε να μπει στο ιντερνετ, σιγουρα θα περιμενε με αγωνια την επομενη καταχωριση. Γεωπονος της παλιας σχολης, που δεν το εξασκησε ποτε σαν επαγγελμα, παρα μονο για προσωπικη χρηση. Λατρευει οτι εχει εχει να κανει με χωμα, κηπους, μπαχτσεδες, δεντριλια κα.
Εγω παλι δεν μπορω να στεριωσω τιποτα και για να ειμαι ειλικρινης μια και λοιπο πολυ αποφασισα να απεχω απο το ... σπορ

 

Ελευθερια,το μπαλκονι που εχεις φωναζει:θελω λουλουδια.Θα γινει παραδεισος.

 

Δημοσίευση σχολίου