Επιτέλους...πατάτα!




Σχεδόν ενάμισυς μήνας έχει περάσει που έχω πάρει τον πατατόσπορο και κοντεύει να...μουχλιάσει στην αποθήκη. Βλέπετε φέτος οι βροχές τουλάχιστον εδώ, γιατί έχει διαφορά από τόπο σε τόπο, ήτανε πολλές, και τις μέρες που δεν έβρεχε ήτανε λασπωμένα τα χωράφια, και δεν δουλεύονταν η γη. Τέλοσπάντων είπα να κάνω μια αρχή, για να δω αν μπορω να ετοιμάσω το έδαφος, σε χωράφι ακαλλιέργητο μεν λασπωμένο δε, επειδή ο καιρός είχε κάνει ένα διάλειμμα για λίγες μέρες από βροχή. Εν τέλει κάπως σκαβόταν(από υγρασία γιατί από σκληρότητα...άστα!). Ομως με το που έκανα το πρώτο "χέρι" έπιασε η βροχή(!!!),αν και εγώ βασίστηκα στις προγνώσεις που έλεγαν μόνο νεφώσεις. Κακήν κακώς έστω και ξαναλασπωμένο το έσκαψα.Τώρα, η διαδικασία: Αφού έσκαψα την πρώτη δόση έριξα το βιολογικό (εννοείται) λίπασμα και συμπλήρωσα με βιολογικό άζωτο καθώς το λίπασμα ήταν φτωχό σε άζωτο. Η αναλογία: 2 λίπασμα 1 άζωτο. Συγκεκριμένα έριξα σε 100 τ.μ.,
25 κιλ. λίπασμα και 12,5 κιλ άζωτο.Θα μπορούσα να βάλω και λίγο μικρότερη ποσότητα αλλά προτίμησα να ρίξω όλο το λίπασμα καθώς είναι βιολογικό και δεν πρόκειται να πάθουν κάτι τα φυτά. Και βέβαια οι ποσότητες μεταβάλονται ανάλογα με το είδος η τον κατασκευαστή του λιπάσματος, με το τι θα φυτέψουμε,ποιά εποχή, σε τι χωράφι οπότε πάντα ρωτάμε πληροφορίες για την δική μας περίπτωση. Αφού έσκαψα καλά για να ανακατευθεί, έκοψα τις πατάτες του σπόρου σε κομμάτια όπου υπήρχαν "μάτια",ώστε από τα κομμάτια μιας πατάτας να έχουμε 2,3,ή και 4 φυτά. Αυτό, αν δεν ξέρετε,θα πρέπει να ρωτήσετε κάποιον που ξέρει για να σας δείξει πώς κόβουμε, γιατί δεν μπορούμε να κόψουμε όπως να`ναι. Θα μπορούσα να τις είχα ήδη έτοιμες αλλά λόγω των βροχών, έπρεπε να τεστάρω πρώτα το έδαφος άν είναι έτοιμο. Τώρα, σε τρείς τέσσερις μέρες θα πάω για να τις φυτέψω. Ο τρόπος που εγώ θα επιλέξω για να τις φυτέψω είναι ο εξής:
Θα ανοίξω αυλάκια βάθους 20-30 εκ. κατά μήκος του ετοιμασμένου εδάφους. Θα τοποθετήσω τα κομμάτια του σπόρου ανά 20-30 εκ.επίσης,απόσταση. Μετά θα κλείσω τα αυλάκια αλλά με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί υπερυψωμένο ανάχωμα στη θέση του αυλακιού. Δηλαδή θα επιδιώξω βαθύ φύτεμα για να αποφύγω το φως του ήλιου και το πρασίνισμα των κονδύλων, και επίσης με αυτό τον τρόπο φύτευσης κάνω ταυτόχρονα και παράχωμα από την αρχή. Να συμπληρώσω οτι σε αυτά τα 100 τ.μ. θα φυτέψω 10 κιλά σπόρο. Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος (από τους πολλούς) που εγώ επέλεξα για να φυτέψω την πατάτα, και σας τον παρέθεσα. Εσείς βέβαια μπορείτε να επιλέξετε όποιον σας ταιριάζει καλύτερα και ανάλογα τι συνηθίζεται στον τόπο σας.
Επονται και άλλα θέματα σχετικά, όπως η φυτοπροστασία, η καταπολέμηση των ζιζανίων, και η αποθήκευση. Θα επανέλθουμε.
Ως τότε καλά...σκαλίσματα!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου